Over ons

Marjan Dijt:¬†Als yogadocent kijk ik terug op jaren van ervaring en kan ik nu zeggen dat yoga zoveel meer is dan enkel de fysieke oefeningen (asana’s) doen. Naast het ontwikkelen van kracht en souplesse in het lichaam brengt yoga rust en ontspanning in zowel lichaam als hoofd. Momenteel zie ik steeds meer aandacht komen voor de helende werking van yoga.

Als eerste maakte ik kennis met de klassieke hathayoga waar alle andere soorten yoga van afgeleid zijn. Gaandeweg heb ik interesse gekregen in de meer meditatieve soorten van yoga en is de Yin Yoga mijn specialisatie geworden.

De yin yoga combineer ik met de vijf elementenleer en het doen van meridiaan-gerichte oefeningen en houdingen. Afwisseling met yanghoudingen, yangflow of qi gong bewegingen passen daar ook goed in.
Klank in de vorm van klankschalen, mooie muziek en mantra’s maken nagenoeg altijd onderdeel uit van mijn yogalessen.
Mijn lessen zijn geschikt voor mensen die juist de helende kracht van de yoga zoeken (stress verminderen, “ont”-moeten, burn-out, traumaverwerking) al dan niet in combinatie met begeleiding van mijn partner Marieke de Blank.

Opleiding:
Yin yoga and meditation teacher training, StillnessinYoga te Doorn, 100hrs, erkenning VYN (60 punten). https://www.stillnessinyoga.com/
Yogadocentenopleiding Namonamah, erkende opleiding door Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN), 500 uur.

Klankschalen meditaties & klankbad, centrum voor meditatieve ontspanning, Hilda Postema.

Marieke de Blank: Als maatschappelijk werker heb ik jaren lang gewerkt met mensen vol levensvragen. Mensen in verpleeghuizen en revalidatiecentra, de bewoners en hun familieleden. Zij zaten met vragen die betrekking hadden op het leven en einde van het leven. Later werkte ik als zelfstandig coach met volwassenen en jongeren met ASS (Syndroom van Asperger, Klassiek autisme, PDD-NOS), AD(H)D, of niet aangeboren hersenletsel. Ook met hen sprak ik over levensvragen, waarom begreep een ander hen niet. Waarom begrepen zij de ander vaak niet.

Allemaal levensvragen waarbij begrip en onbegrip, miskend voelen, eenzaamheid, angst en het verdriet daarover een grote rol speelden. Er over praten hielp, maar wat er niet gezegd werd was vaak nog zoveel meer.

Dat leverde voor mij een zoektocht naar mogelijkheden om mensen nog beter te kunnen coachen. Ik volgde opleidingen voor Mediator, Rouwbegeleider, Senioren Coach, Vitaliteitscoach op basis van de vijf elementenleer, Autismecoach, Therapeutisch Coach bij burn-out, Systemisch Coach. Het bracht me veel kennis waar ik gebruik van kon maken. Mooie opleidingen maar het bleef voornamelijk bij, heel nuttig, praktische hulp en het gesproken woord.

Systeemopstellingen, waar ik me meer en meer op toelegde, zijn vaak heel verhelderend. Het brengt een nieuwe kijk op de eigen rol en die van anderen in communicatie en relaties. Tijdens opstellingen die een beeld laten zien is vaak het gesproken woord ondergeschikt aan dat wat het lichaam laat zien.

Door het werk van mijn partner ben ik in contact gekomen met yoga. Ik werd mij ervan bewust hoe slecht wij ons eigen lichaam verstaan en wat het je oplevert als je daar wel naar leert luisteren en het leert ervaren.

Veel van de mensen die ik coach zijn zich niet bewust van hun lichaam of hebben daar een moeilijke relatie mee waardoor zij hun lichaam liever niet willen ervaren. Voor mij is dit de uitnodiging om met hen meer lichaamswerk te doen. Yoga en ademhaling zijn een terugkerend thema. Mijn ervaring is dat het helpt naar bewustwording en aanvaarding. Een herstelde relatie met je lichaam is het gereedschap tot rust en balans in het leven.

Samen (1 + 1 = 3)
Daar waar de een begon in het lichaam en steeds meer in het hoofd terecht kwam, is de ander in het hoofd begonnen en steeds meer in het lichaam terecht gekomen.
Ergens in het midden vinden wij elkaar en bundelen we onze ervaring en kennis in ons bedrijf Leidraad-mind & body balance.